|
![]() |
çocuklarda din eğitimi hakkında birkaç soru |
Yanıt Yaz ![]() |
Yazar | ||||||||||||||||
nature ![]() Çırak ![]() K.Tarihi: 25 Mayıs 2010 Durumu: Aktif Değil Gönderilenler: 1
|
![]() ![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2010 Saat 23:56 |
|||||||||||||||
Merhabalar,
Öncelikle büyük İslam bilginlerinden olan Gazali ile ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı bir paylaşım platformunu hazırladığınız için teşekkür ediyorum.
Benim küçük bikaç sorum olacaktı,
7 yaşındaki kızımın bazı sorularına yanıt vermekte zorlandığım zamanlar oluyor,
bana geçenlerde şeytanın cinsiyetini sordu,bende şeytanın cinsiyeti yok dedim,ısrarla neden cinsiyeti yok vb gibi sorular yöneltti,kızımı tam anlamıyla tatmin edemedim sorduğu sorular karşısında.
Allah nerdedir,neye benziyor gibi sorular yönelttiğide oluyor sıklıkla
ona doğru ve anlayabileceği bir dille bu vb sorularına nasıl yanıt verebilirim,
yardımcı olabilirseniz sevinirim
saygılarımla,
Düzenleyen nature - 09 Haziran 2010 Saat 14:02 |
||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||
NaCl ![]() Hizmetkar ![]() ![]() K.Tarihi: 28 Nisan 2010 Durumu: Aktif Değil Gönderilenler: 44
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||
Arapçada fiiller müzekker (erkeklik) ve müennes (dişilik) şekilinde kullanılır. Kuran-ı Kerim'de şeytanla ilgili ayetlerde müzekker (erkeklik) fiilleri ve zamirleri kullanılmıştır.
Örnek: الشَّيْطَانِ اِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبٖينٌ ....... (BAKARA suresi 168. ayet) Burada geçen اِنَّهُ (innehu) hu zamiri erkek bir zamirdir. Bunun dişisi olsaydı إنّها (inneha) şeklinde okunacaktı. Umarım sorunuza bir açıklık getirmiştir.
|
||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||
zczamaneyolcusu ![]() Kalfa ![]() K.Tarihi: 29 Nisan 2010 Durumu: Aktif Değil Gönderilenler: 706
|
![]() Yanıt Yaz
Alıntı zczamaneyolcusu
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||
Merhaba
Sorunuza uzun zamandır cevap vermeyi düşünüyordum fakat bir fırsatını bulamamıştım nasip bu güne imiş. Allah neye benziyor sorusuna acizane cevabım kendi sıfatları ve isimleri olduğunu düşünüyorum. Bunlar;
Vücûd
Kıdem Beka Muhalefetün lil-havâdis: Kıyam Bi-nefsihî Vahdaniyet ZÂTÎ ve SÜBÛTÎ SIFATLAR Hayât Vücûd Kıdem Beka
Beka, Allah Teâlâ'nın varlığının sonu olmaması, daima var bulunması demektir. Allah Teâlâ'nın varlığının başlangıcı olmadığı gibi, sonu ve nihayeti de yoktur. O hem kadîm ve ezelî, hem de bâki ve ebedîdir. Zâten kıdemi sâbit olan bir varlığın, bekası da vâcib olur. Beka'nın zıddı fena, yani, bir sonu olmaktır. Bu ise, Allah Teâlâ hakkında muhaldir. Muhafeletün lil-Havâdis
Allah'ın, sonradan vücud bulan varlıklara benzememesi demektir. Allah Teâlâ ne zâtında, ne de sıfatlarında kendi yarattığı varlıklara benzemez. Biz Allah'ı nasıl düşünürsek düşünelim, O, hâtır ve hayâlimize gelenlerin hepsinden başkadır. Çünkü hâtıra gelenlerin hepsi hâdis, yani, sonradan yaratılmış, yok iken vâr edilmiş şeylerdir. Allah Teâlâ ise, vücûdu vâcib, kadîm ve bâkî, her şeyden müstağnî, her türlü noksandan uzak, bütün kemâl sıfatlara sahip olan İlâhî ve mukaddes bir zâtdır. Şübhe yok ki, böyle yüce bir Zât, önce yok iken sonra vâr olan, bil'âhare tekrar zeval bulan varlıklara benzemez. Nitekim Cenâb-ı Hak kendi zâtını Kur'ân-ı Kerîm'de: arapça var. "Onun "Hak Teâlâ'nın) benzeri yoktur. O, her şey'i işitici ve görücüdür" (Şûra 11) sözleriyle tavsif etmiştir. Peygamber Efendimiz de (asm) bu mânayı te'yiden: "Her ne ki senin aklına geliyor, işte Allah Teâlâ onun gayrısıdır" buyurmuştur. Kıyam Bi-nefsihî Allah Teâlâ'nın, başka bir varlığa ve hiçbir mekâna muhtaç olmadan zâtı ile kaim olması demektir. Mevcudatın hepsi, sonradan vücuda gelmiştir. Bu sebeble de bir Yaradana ve bir mekâna muhtaçdırlar. Buna mukabil her şeyin yaratıcısı olan Allah Teâlâ'nın vücûdu, zâtının gereğidir ve varlığı hiçbir şey'e muhtaç değildir. Şayet Allah da vâr olabilmek için başka bir varlığa muhtaç olsa idi, O da mahlûk olur ve her şey'in Hâlikı ve başlangıcı olmazdı. Halbuki O, her şey'in Hâlikı ve yaratıcısıdır. O'ndan başka her şey mahlûktur. Hâlık ise, mahlûkuna asla muhtaç olmaz. Vahdaniyet Vahdaniyet, Allah'ın bir olması demektir. Vahdaniyet, Allah Teâlâ'nın kemal sıfatlarının en önemlisidir. Çünkü bu sıfat, Allah Teâlâ'nın zâtında, sıfatlarında, fiillerinde bir olduğunu; saltanat ve icraatında ortaksız bulunduğunu ifade etmektedir. ZÂTÎ ve SÜBÛTÎ SIFATLAR
Hayât -------------------------------------------------------------------------------- İlim -------------------------------------------------------------------------------- İrâde "Allah dilediğini yaratır. Bir işe hükmederse (yani onu dilerse) ona ancak 'ol' der, o da oluverir" (Âl-i İmrân, 47) buyrulur. Hadîs-i şerîfte de: "Allah'ın dilediği oldu, dilemediği de olmadı" denilmiştir. İrâde sıfatından başka meşîet adında müstakil bir sıfat yoktur. -------------------------------------------------------------------------------- Kudret -------------------------------------------------------------------------------- Tekvin -------------------------------------------------------------------------------- Sem've Basar -------------------------------------------------------------------------------- Kelâm |
||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||
zczamaneyolcusu ![]() Kalfa ![]() K.Tarihi: 29 Nisan 2010 Durumu: Aktif Değil Gönderilenler: 706
|
![]() Yanıt Yaz
Alıntı zczamaneyolcusu
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||
Birinci sorunuz şeytanın cisiyeti varmıdır. Kuran'ı kerimde Şeytanın cinlerden biri olduğu bildirilmektedir . Ayeti kerimede "İBLİS {Ademe} secde etmedi; çünkü O, CİN idi" (Kehf/50) Düzenleyen zczamaneyolcusu - 24 Temmuz 2010 Saat 17:35 |
||||||||||||||||
![]() |
Yanıt Yaz ![]() |
Forum Atla | Forum İzinleri ![]() Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |
|