Gazali Net Ana Sayfa
Anasayfa Anasayfa > Gazali'nin Hayatı > Hayatı
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  Forum Yardım Forum Yardım  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

İmamı Gazalî'nin hayatından bazı kesitler...

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj / Okunmamış Mesajları Gör
sibel Açılır Kutu Gör
Kalfa
Kalfa


K.Tarihi: 28 Nisan 2010
Durumu: Aktif Değil
Gönderilenler: 189
Aktiflik
Seviye
Deneyim
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Alıntı sibel Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: İmamı Gazalî'nin hayatından bazı kesitler...
    Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2010 Saat 23:55

Gazali, Hicri 450 yılında (Milâdi 1095) Horasan'ın Tus şehrinde doğar. Babası, yün dokumakla meşgul olan dindar bir adamdır. Makrizî, Mukaffa adlı eserinde Gazalî'nin babasının Tus şehrinin Sufcular çarşısında bir dükkân sahibi olduğunu yazar.

Dokuma mânâsına gelen "Gazal" ile meşgul olduğu için kendisine Gazalî denmiştir.

Babası, ilim meclislerine devam eden, ilim adamlarına hizmet etmekten zevk duyan biridir. İlim adamlarını dinledikçe gözleri yaşarır. Bu yüzden Cenab-ı Hakk'dan kendisine ilim adamı olacak bir evlad vermesi için her daim dua eder. Âlimlerin, vaizlerin meclisine devam ettikçe bu duasını daha da artırır; kendisine de bu âlimler gibi söz söyleyecek, konuşacak bir evlad vermesi temennisini sürdürür.

Cenab-ı Hakk dinini, dininin âlimlerini bu denli seven babanın dualarını kabul eder, iki evlâd sahibi olur. Ebu Hamid ve Ahmed. İkisinin eğitimine de büyük önem veren baba, onları dileğince yetiştirmeye çalışır, fakat ömrü vefa etmez.

Vefat edeceğini anlayan babaları iki evladını çok sevdiği tasavvuf ehli bir dosta vasiyet ederek onların iyi yetişmelerine nezaret etmesini ister ve ilim adamı olmaları için tavassutunu rica eder.

Babanın vefatı üzerine dostu, iki çocuğa da okuma yazma öğretir ve babalarının bıraktığı nafakanın bitmesi üzerine onlara şöyle yol gösterir:

- Babanızdan kalanı sizler için harcadım. Ben de fakir bir kimseyim. Bir medresenin himayesine girin ve eğitiminize orada devam edin.

Onlar da bu tavsiyeye uyarak medreseye giderek orada okumaya başlarlar. Gazali bu hususu şöyle anlatır:

"İlmi, Allah'tan gayrisi için, yani beslenmek için, geçinmek için istedik. Hak Teâla ise onun ancak kendi rızası için okunmasını diledi."

İyi bir eğitim gören Gazalî çok geçmeden ilim çevrelerinde adından söz ettirmeye başlar. Bu minvalden olmak üzere, Nizamülmük'ün himayesini sağlamak için onun meclisine giderek tanınmış âlimlerle münazara eder ve verdiği cevaplarla, yaptığı açıklamalarla herkesin takdirini kazandığı gibi Nizamülmük'ün de takdirine mazhar olur. Onun tarafından Bağdat'ta bulunan Nizamiye Medresesinde ders müderrisliğine tayin olunur.

Onun Bağdad'a gelişi nedeniyle şu hikâye anlatılır:

İlim adamları, Gazalî'yi yeni görevinden dolayı kutlayıp, hayırlı olmasını temenni ederler. Akabinde de kendisinden şöyle bir talepte bulunurlar:

- Burada adettir, her kim müderrisliğe geçerse ilim adamlarını davet eder ve onlara ziyafet verir. Siz buraya büyük bir ünvanla tayin olundunuz, dolayısıyla sizin ziyafetinizde o denli görkemli olmalıdır.

Gazalî bu talebi kabul eder fakat şöyle bir şart koşar:

- Ziyafetin ne zaman verileceğini ve ziyafette ne verileceğini belirlemek şıklarından biri size, biri de bana ait olsun. Hangisini kabul ediyorsunuz?

Onlar da şöyle cevap verirler:

- Ziyafetin ne zaman verileceğini belirlemek bize ait olsun, ziyafette neler olacağını belirlemek de sizin hakkınız olsun. Biz reyimizi belirtiyoruz. Ziyafet bugün verilsin.

Gazalî cevap verir:

- Madem ki ziyafette ne verileceğini bana bırakıyorsunuz. Ben de bunu kabul ediyorum ve size ziyafet menüsü olarak ekmek, sirke ve bakla sunuyorum.

Bunun üzerine ilim adamları fikirlerini değiştirirler:

- Hayır, isterseniz teklifi değiştirelim. Ziyafet menüsünü belirlemek bizim, tarihini belirleme hakkı da sizin olsun.

Gazali bu teklifi de kabul eder:

- Madem ziyafetin tarihini bana bırakıyorsunuz... O halde iki sene sonra buyurun...

Fukaha bu cevap üzerine:

-Tamam, tamam derler. Ziyafetin menüsünü de, tarihini de size bırakıyoruz.

Gazalî ziyafeti vermiştir vermesine ama ne yiyip ne içtiklerini bilmiyoruz. Bildiğimiz şey, Bağdad'da ders okutmaya başlar, çok da başarılı olur. Verdiği fetvalar şöhretini artırdıkça artırır. Eserler yazar ve ders vermeyi sürdürür.

Rivayete göre daha sonra Bağdad'ı ansızın terk eder Hacca gider. Kardeşi Ahmed'i de yerine vekil tayin eder. Fakat bütün malını mülkünü Bağdad'da bırakır. Hareket etmeden evvel çocuklarının nafakasını belirler ve gerisini medreseye vakfeder.

Kendisine yalnız bir yol azığı bırakır.

Onun verdiği bu karar ilim mahfillerinde pek çok söylentiye sebep olur. Şöhret möhret artık umurunda değildir. Nitekim elli yaşından sonra kaleme aldığı "El- Münkızu min el-Dalâl" adlı eserinde bu tavrına ilişkin bilgiler verir. Her şeyi bırakmak ve tek başına kalmak için ansızın verdiği kararın ruhani bir gelişme eseri olduğunu belirtir. Bu süreçte ancak "takva" sayesinde ahireti kazanabileceğini, onun için mal ve mevkiden kopmanın önemli olduğunu fark edip, böyle bir tavrı seçtiğinin altını çizer.

Gazalî niçin ders okuttuğunu derinden derine tahlil etmiş, bunun Allah rızasını kazanmaktan çok, mevki ve şöhret kazanmak olduğunu fark etmesiyle böyle bir tercihte bulunmuş olduğuna da dikkat çeker.

Bu şekilde Bağdad'ı terk ettikten sonra, her şeyden el eteğini çekmiş, tek başına yaşamaya başlamıştır.

Mekke'ye giderek hacceder, Hicri 489'da Şam'a gelerek son derce sade ve zahid bir hayatı yaşamaya başlar. Şam'da Emeviye Camii'nin bir minaresinin odasına çekilir, kaba elbiseler giyer, az yer, az içer ve tam bir uzlet hayatı yaşar. İşte bu demde Gazalî meşhur "İhya'ul-Ulum" adlı eserini kaleme alır. On yıl kadar burada kalır ve diğer eserlerini de burada kaleme alır.

Tasavvuf onun için, ruhunun sükun bulup olgunlaşması için bir sığınak, bir mektep işlevi görür. Zaten Gazalî'nin Gazalî oluşu da bu süreçte başlar...*

* Geniş bilgi için bkz. "Huccet'ül-İslâm İmam Gazalî", Yeni Selamet Mecmuası, İstanbul 1949, Sayı: 80- 87.


http://www.milligazete.com.tr/makale/imam-i-gazal%C3%AE-nin-hayatindan-bazi-kesitler-164982.htmhttp://www.milligazete.com.tr/makale/imam-i-gazal%C3%AE-nin-hayatindan-bazi-kesitler-164982.htm

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Powered by Web Wiz Forums Free Express Edition
Copyright ©2001-2009 Web Wiz
Türkçe Çeviri Hakan Tekgöz

Bu Sayfa 0,078 Saniyede Yüklendi.