Sayfayı Yazdır | Close Window

BİR MÜSTEŞRİK VE İMAM GAZALİ

Nereden Yazdırıldığı: Gazali Net
Kategori: Gazali Hakkında Söylenenler
Forum Adı: Gazali'yi Savunanlar
Forum Tanımlaması: Gazali'yi Savunanlar
URL: http://www.gazali.net/forum_posts.asp?TID=1102
Tarih: 29 Mart 2024 Saat 00:20
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 9.67 - http://www.webwizforums.com


Konu: BİR MÜSTEŞRİK VE İMAM GAZALİ
Mesajı Yazan: fatma
Konu: BİR MÜSTEŞRİK VE İMAM GAZALİ
Mesaj Tarihi: 21 Haziran 2010 Saat 17:17
BİR MÜSTEŞRİK VE İMAM GAZALİ

Devrimizin en tanınmış müsteşriklerinden biri de Fransız rahifi (Thomiste) Louis Gardet’ dir. Bu zat “L’Islam, Religion et Communaute” (İslam, din ve ümmet; din ve dünya nizamı) adıyla gerçekten mühim bir eser yazmıştır. (Paris, 1967, 496 sahife.) Muharrir, mezkur eserinin 257 – 270 inci sahifelerini  “Bir müceddid: El –Gazali” başlığı altında İmam Gazali’ye tahsis etmiştir. Louis Gardet, İmam Gazali hakkında şu satırları kaleme almıştır:

“ibn Asakir, Ebu Hamid Gazali’yi asrının “müceddidi” olarak tanıtmaktadır. O, daha şerefli lakaplara da hak kazanmıştır. Ona dinin hücceti, dinin muhyii de denilmiştir. İslam tarihinin en tanınmış ve dikkate değer simalarından biridir. Eserleri çok yayılmış, hatta onun adına düzme eserler bile ortaya atılmıştır. Batılı alimler, onun hakkında hayli monografiler (derin tedkikler) yapmışlar, eserlerini aynen neşretmişler veya tercümelerini hazırlamışlardır. Bu mevzuda A. J. Wensinck, de Miguel Asin Palacios, Margareth Smith, Montgomery Watt, Rahip Bouyges başta gelir. Gazali, batılıların, şahsı, eserleri ve fikirleri mevzuunda bilgi edinebilecekleri İslam alimlerinin başta gelenlerindendir. Ama ne yazık ki, onun temel eseri olan İhya, henüz baştan sona kadar hiçbir Avrupa diline tercüme edilmemiştir. Sadece bazı kısımlarının almanca, İspanyolca ve Fransızca tercümeleri mevcuttur… Gazali İslam tefekkürüne derinden tesir etmiştir. Subki, Tabakat eş – şafiiyye adlı eserinde onu çok övmektedir. Şüphesiz ki, bu zat cihan tarihinin en ziyade dikkate değer simalarından biridir… İbn Teymiyye’nin temsil ettiği cereyan onu fazla eklektik (te’lifçi) olmakla itham etmiştir. Fakat onun bize bıraktığı “ruhaniyat” (sprituel) ile ilgili sahifeler asla eskimemiştir. O sahifeler ki, İslam dünyasında şuurlu ve dinin aslına uygun bir dindarlığa ışık tutmakta devam ediyor. İhya’daki tevbe, tevekkül, muhabbetullah gibi fasıllar bu iddiamıza birer delildir. Yazıldıkları devirden bu yana, o sahifeler, sadece günümüz İslamlığına değil, fakat daha geniş olarak, cihan kültürüne çok değerli bir katkı olarak durmaktadır.”


İhya-u Ulumiddin / 1. Cilt, 1. Kitap / İmam Gazali, Hayatı, Eserleri, Te’siri / syf: 51 / Ahmet Serdaroğlu / Bedir Yayınevi



Sayfayı Yazdır | Close Window

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.67 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2010 Web Wiz - http://www.webwizguide.com